Владика Јован посјетио славонскобродску парохију

1У понедјељак 28. новембра ове године Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован посјетио је парохију у Славонском Броду, и том приликом у просторијама Српског националног вијећа града Славонског Брода присуствовао састанаку поводом организације предстојеће централне Светосавске академије која ће се 2017. године одржати у овом граду.

Предсједавајући овом састанку, у присуству надлежног пароха протојереја-ставрофора Ратка Гатаревића, господе предсједника и чланова градског и жупанијског Вијећа српске националне мањине, као и генералног конзула Републике Србије у Вуковару г. Живорада Симића, Преосвештени владика је поред редовне теме о организацији и програму Светосавске академије, истакао и неопходност активног учешћа свих православних вјерника ове парохије у предстојећим дешавањима у овом граду. На првом мјесту је храм Светог великомученика Георгија који је током посљедњег рата порушен и чија изградња је недавно отпочела, а у којој је неопходно учешће свих вјерника како би исти што прије заблистао на мјесту гдје је некада постојао.

Подсјећајући на важност празника првог српског Архиепископа и просветитеља Светог Саве, на значај који Светосавска академија има у нашем народу и код наше дјеце којој је овај празник нарочито посвећен, владика је подсјетио и на важност свих других културолошких окупљања у овој и свакој другој црквеној заједници, кроз која се у предавањима и угодним дружењима вјерници присније упознају са начелима вјере и хришћанског живота.

Након састанка, у пратњи оца Ратка и предсједника жупанијског Вијећа српске националне мањине Бродско-посавске жупаније г. Душана Ногића, Преосвештени владика посјетио је црквиште – мјесто некадашњег храма на коме предстоји изливање темеља за подизање нове цркве Светог Георгија. Том приликом, давши упутства и благослове за даље радове, владика је благословио и подизање спомен-плоче пјеснику Бранку Радичевићу у храмовној порти, а затим је обишао и радове на уређењу параклиса Светог свештеномученика Ђорђа Славонског у парохијском дому.