Ваведење – слава манастира Пакра

39Празник Ваведења Пресвете Богородице – храмовна слава манастира Пакра, молитвено је прослављен у недјељу двадесет и четврту по Педесетници, 4. децембра ове године.

Са вјерним народом, свештеним клиром, монаштвом и гостима наше Епископије, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Шаулића пароха Мединачког, протосинђела Павла (Радусиновића) настојатеља манастира Ораховица и протоћакона Милана Томашевића, свету Архијерејску Литургију у манастирском параклису Светог Висариона Саваита том приликом служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован.

Честитајући празник и манастирску славу, и тумачећи ријечи прочитаних одјељака из Светог Писма, нарочито Јеванђелску причу о Христу који долази у дом свог пријатеља Лазара и његових сестара Марте и Марије, говорећи при томе о Пресветој Богородици коју родитељи доводе у Јерусалимски храм, и чији долазак Божанском вољом бива откривен првосвештенику који ју уводи у Светињу над Светињама – ону која ће родити Спаситеља свијета, пастирском бесједом окупљенима се обратио Преосвештени владика. Истичући Божански промисао и домострој нашег спасења, као и то да у Божијој вољи ништа није случајно, владика је такође појаснио и историјски континуитет прилика које су претходиле овом догађају. Говорећи најприје о Адаму који одриче послушност Творцу, преко Авраама који апсолутном послушноћу сљедује Божијој заповести и изводи да жртвује обећаног сина Исака у пустињи на брду Мореји – управо оног за кога је добио обећање да ће потомства његовог бити као пјеска у мору, затим преко Јакова који на истом том мјесту уснива Љествицу небеску и пророку Давиду који на том брду започиње зидање Храма а који тек Соломон завршава, владика је окупљенима појаснио значај тог догађаја и провиђење првосвештениково да као и Авраам осјети Божији позив, и умјесто гдје првосвештеници по Старозавјетном закону само једном годишње улазе да каде, он уводи ону која ће родити Спаситеља.

Након причешћа Светим Даровима у којим учешће узеше готово сви окупљени, владика се вјерницима још једном обратио истичући и данашњи јубилеј – четрдесетогодишњицу свештене и парохијске службе протојереја-ставрофора Јована Шаулића. Том приликом се дирљивим ријечима захвалности Преосвештеном владици на дару – изрезбареном крсту, те сјећањима на свој призив у пастирску службу, окупљенима обратио и отац Јован.

По свршетку свете Литургије, вјерници су са свештенством и Преосвештеним владиком из параклса Светог Висариона прешли у манастирски храм гдје су по благослову владике оци освештали славски колач и жито.