Светосавска академија у Слатини

14У навечерје празника Светих мученика Ермила и Стратоника, у претпразничне дане првог Архиепископа српског – Светог Саве, 25. јануара 2017. године, након вечерњег богослужења које су са вјерним народом и свештеним клиром наше Епископије у храму Светих апостола Петра и Павла у Слатини служили протосинђел Павле (Радусиновић) настојатељ манастира Ораховица и протођакон Милан Томашевић, с благословом Преосвештеног владике Пакрачко-славонског г. Јована у Слатинској Кино дворани одржана је овогодишња Светосавска академија.

Преносећи окупљенима благослове Преосвештеног владике, по отпојаној молитви присутнима се најприје поздравним словом, а затим и кроз Светосавску бесједу обратио надлежни парох протојереј Драган Гаћеша. Истичући детаље из живота и дјела Светог Саве, нарочито на пољу просвјете српског народа, отац Драган је посебно нагласио 1219. годину, вријеме када наша помјесна Српска Црква заслугама овог светитеља добија самосталност – постаје аутокефална, а чији осмовјековни јубилеј ускоро прослављамо.

Након обраћања оца Драгана, присутне је поздравио и дожупан Вировитичко-подравске жупаније г. Игор Павковић. Он се најприје захвалио и пожелио добродошлицу уваженим гостима међу којима и представницима локалних управа, затим др Милораду Пуповцу предсједнику Српског народног вијећа заједно са осталим предсједницима жупанијских, општинских и градских Вијећа српске заједнице, након чега је говорио о још једном важном догађају за Србе Западне Славоније – о четиристо шездесетој годишњици од оснивања Српске Православне Митрополије Пожешке у манастиру Ораховица.

Кроз културно-уметнички програм, својим наступима присутнима су се овом приликом представили етно-група „Ђурђевак“ из Боботе, СКД „Просвјета“ из Воћина, и најмлађи пододбор Просвјете – Српско културно друштво из Слатине, након чега је представницима ових културно-умјетничких група, у знак захвалности за учешће у овогодишњој академији, отац Драган уручио захвалнице.

По завршетку овог програма, у просторијама Ватрогасног дома у Слатини за учеснике, госте и све присутне уприликено је заједничко дружење.