Празник Свете Анастасије Узорјешителнице

32У претпразничне дане пред Рождество Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, у сриједу 4. јануара ове године, када се наша Света Црква молитвено сјећа и прославља успомену на страдање Свете великомученице Анастасије Узорјешителнице чији се дио мошти налази при Саборном храму Свете Тројице, овај велики празник за нашу Епископију са вјерним народом и свештеним клиром молитвено је прослављен у параклису Благовештења Пресвете Богородице – у капели Владичанског двора у Пакрацу.

Том приликом, уз саслужење протојереја Александра Бјелића, јереја Огњена Тенџерића и протођакона Милана Томашевића, свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован.

Честитајући овај и предстојеће празнике, а затим поучавајући вјерне о ријечима прочитаних одјељака из Светог Писма, о Апостолу Павлу који говори о изабраном народу Божијем – о сјемену Авраамовом од кога нам се рађа Спаситељ, те о ријечима које нам благовијести Јеванђелист Лука – о љубави Христовој према сваком човјеку која превазилази сваки људски ум, као и о самом празнику Свете Анастасије, архипастирском бесједом окупљеним вјерницима обратио се Преосвештени владика. Након причешћа Светим Даровима, по свршетку свете Литургије, благословом Владике Јована славски колач и жито освештали су отац Александар и отац Огњен, а затим су вјерни имали прилику да се молитвено поклоне и цјеливају часне мошти Свете Анастасије.