Посјета Средњоевропском универзитету и Епископу Будимском Лукијану

5Преосвештени Епископ Пакрачко-славонски г. Јован посјетио је 12. и 13. децембра Средњоевропски универзитет у Будимпешти и Епископију Будимску у Сентандреји.

У понедјељак 12. децембра Владика Јован се срео с шефицом Катедре зa средњовјековне студије Kаталин Шенде, директором програма за студије културног насљеђа Јозефом Ласловским гдје је договорена будућа сарадња с Библиотеком Епископије Пакрачко-славонске. Састанку су присуствовали и професори Карстен Вилке, Нада Кнежевић, Иштван Перцел и Габор Кланицај. Владика је у име епархијске Библиотеке уручио књиге библиотеци Одјељења за средњовјековне студије, које је узвратило својим издањима.

Сутрадан 13. децембра Владика Јован сусрео се са својим предшасником на Славонској катедри, Преосвештеним Епископом Будимским г. Лукијаном, разговарајући о актуалним темама и упознајући га са обновом светиња у Славонији, у којој је Владика Лукијан провео четрнаест година као архијереј. Владика Лукијан је показао велико занимање и љубав за свештенство и народ у Славонији, и пренио корисна искуства и сазнања.

У току посјете Владика Јован је обишао Владичански двор, Саборни храм и епархијски музеј у Сентандреји упознајући се са поставом истог и разматрајући планове за уређење будућег епархијског музеја у Пакрацу. Епископија Будимска је приложила и већи број књига за Библиотеку Епископије Пакрачко-славонске.