Посјета Централноевропском универзитету у Будимпешти

2Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Пакрачко-славонског г. Јована, настојатељ манастира Ораховица протосинђел Павле (Радусиновић), боравио је у сестринској Епископији Будимској.

На празник Светог великомученика Димитрија, 8. новембра ове године, заједно са протојерејем-ставрофором Војиславом Галићем, протојерејем Лазаром Пајтићем, протојерејем Николом Почучом, и ђаконом Зораном Живићем, отац Павле је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Сентандреји служио свету Литургију.

У поподневним часовима тога дана отац Павле је посјетио и Централноевропски универзитет (CEU) у Будимпешти, гдје се сусрео са угледним професорима Катедре за средњовјековне студије, проф. Карстеном Л. Вилкеом, шефом катедре, и проф. Иштваном Перцелом. По благослову владике Јована отац Павле је библиотеци CEU уручио неколико књига међу којима и монографију манастира Пакре, аутора протојереја-ставрофора Луке Босанца пароха Даруварског. Господа професори су том приликом изразили своју захвалност за вриједне дарове, нагласивши спремност за научну сарадњу овог Универзитета и Епископије Пакрачко-славонске, како у оквиру заједничких научних пројеката, тако и у форми пријема и школовања будућих стипендиста наше Епископије.

У пратњи професора Перцела, отац Павле је обишао зграду Универзитета гдје је имао прилику да се упозна са најсавременијим техничким достигнућима која увелико доприносе квалитету истраживачких и научних радова у овој високошколској институцији.