Почео рад на Шематизму Епархије пакрачко-славонске

KukunjevacБлагословом Епископа Пакрачко-славонског Јована 27. априла формирана је редакција Шематизма наше Епархије. Од 1898. године ова Епархија није имала свој шематизам и од тог периода она је претрпила многе трагедије и реално стање у њој се умногоме промијенило у односу на крај XIX вијека.
У плану је израда једног обимног дјела које ће обухватати не само приказе историјата, храмова, манастира, црквишта и православних обиљежја подручне Епархије, него и пописе православних породица које су кроз историју живјеле на овом подручју, са именима и заслугама њихових предака, са историјским збивањима током протеклих стотињак година. Дјело би требало да садржи и пописе Крсних слава, могуће родослове и занимљиве изјаве данашњих житеља ове Епархије.
Прошле седмице започело се са снимањем стања Епархије, нарочито њених храмова – како очуваних и у функцији, тако и оштећених или срушених у неком од ратова прошлог вијека.
Све ово је скоро немогуће учинити неколицини људи, ма колико се уложило труда и рада у стварање овог Шематизма. Без међусобне и искрене сарадње једних и других, редакције и Славонаца, ово дјело неће достићи свој циљ и историјску вриједност наше заједнице.
Умољавамо све наше вјернике, пријатеље, људе хришћане и добре воље да нам помогну на реализацији овог свих нас заједничког дјела које ће једног дана стајати на понос у Епархијској библиотеци, највреднијем нашем културном благу западно од Дрине, а на радост и задовољство наших потомака.
Овим вас позивамо да нам помогнете, да нам се јавите сви који имате било какав податак, старе фотографије, историјске приче, свједочанства из ранијих времена, које ћемо ми забиљежити, сачувати, дигитализовати и објавити у великом Шематизму Епархије Пакрачко-славонске.
Ваше материјале можете достављати електронски, писано, фотографисано, лично: све ће са највећом пажњом бити копирано и документовано с потписом аутора.
Вјерујемо да они који прате нашу ФБ страницу посједују много тога, те их овим путем најљубазније умољавамо да нам се и они придруже нашем дјелу.
Ваше материјале можете достављати лично или слати поштом на адресу: Kneza Branimira 2, pp. 20, 34550 Pakrac, Republika Hrvatska, или електронски, на e-mail: slavonskaeparhija@yahoo.com, или се можете обратити свом свештенику који ће заказати састанак неког од чланова редакције с вама уколико нисте у могућности да лично дођете.