Епископ Славонски на опроштају Лорда бискупа Лондона

1„Сад отпушташ с миром слугу својега, Господе“: На празник Сретења по грегоријанском календару англикански Лорд бискуп Лондона Ричард Чартрс (Richard Chartres) свечаном мисом као својим посљедњим јавним наступом, опростио се од активне службе. Од 28. фебруара он ће бити у пензији а задржаће само дужност капелана краљевског дома до избора свог наследника.

Ричард Чартрс, рођен 1947. године, један је од најугледнијих црквених дјелатника Велике Британије и Англиканске заједнице у XX, а сигурно и у XXI вијеку. Особито је познат по својој љубави према Православној Цркви и окренутости православном Истоку, чему одговара и његов традиционалистички поглед на свијет и на Цркву. Дугогодишњи је предсједник Англиканско-православног друштва, а у Цркви Енглеске задужен је био за сарадњу с Православном Црквом. На том мјесту наслиједио га је бискуп Џонатан Гудал (Jonathan Goodall). Сходно својој окренутости Правослаљу, Символ вјере је на опроштају Лорда Чартрса читан на словенском језику, као што је на словенском и говорена молитва Светог Симеона Богопримца ”Сада отпушташ у миру слугу свога…” Бискуп Чартрс посебно пријатељство гаји према Српској Цркви и српском народу: он је са сарадницима посјетио Косово и Метохију непосредно након НАТО агресије 1999. године и том приликом боравио у Пећкој Патријаршији. Посебно је значајна Чартрсова улога при посјети Патријарха Српског Иринеја Великој Британији прошле године, поводом стогодишњице говора Светог Владике Николаја у катедрали Светог Павла у Лондону.

Епископ Пакрачко-славонски Јован је у пратњи јеромонаха Стефана (Поњарца) као бискупов лични гост присуствовао опроштају Ричарда Чартрса. Лорда Ричарда Чартрса и Владику Јована веже дугогодишње пријатељство још од Метохије, а бискуп Чартрс је присуствовао устоличењу Владике Јована у Пакрацу 13. септембра 2014. године, којом приликом је посјетио и Јасеновац. Приликом свог опроштаја бискуп Чартс је носио панагију коју му је у Пакрацу поклонио Владика Јован, који је бискупу на крају опроштајне службе даривао и икону Светог Архангела Михаила. Опроштајној миси бискупа Чартрса у препуној катедрали Светог Павла присуствовала је елита британског и лондонског друштва, а међу њима Архиепископ Тијатире и Велике Британије Григорије из Цариградске Патријаршије и Надбискуп вестминстерски Винсент кардинал Николас.

Закључујући свој плодни активни пастирски рад, Лорд Ричард Чартрс је рекао: ”Чланови Цркве Енглеске кажу да су дио Једне Свете, Саборне и Апостолске Цркве коју је Исус свима намијенио. Велика и Долазећа црква je тек пред нама. Никада не смијемо да заборавимо своју улогу у oстварењу Христове молитве за ову, једну, цркву. Требало би да тражимо партнерствo засновано на вриједностима Јеванђељa, на било ком нивоу да радимо. Требало би да тражимо савезе у ширем домаћинству вјере у циљу изградње заједнице служећих, чију привлачност пагани неће моћи да оспоре. Хвала Богу на љубазном присуству многих хришћанских пријатеља из других вјерских заједница који се налазе заједно са нама овде вечерас.”