Братски састанак Епископије Пакрачко-славонске

1На празник Светог Григорија Чудотворца, Светог Максима Патријарха цариградског и Преподобног Севастијана Џексонског, трећег дана Божићног поста – у сриједу 30. новембра ове године, након свете Литургије коју је благословом Његовог Преосвештенства владике Пакрачко-славонског г. Јована у параклису Благовjештења Пресвете Богородице – у капели Владичанског двора у Пакрацу служио протојереј-ставрофор Драган Антонић парох Окучански, одржан је братски састанак свештеног клира и старјешина манастира наше Епископије.

По прочитаној молитви, након поздравног обраћања Преосвештени владика је сумирао овогодишње реализоване радове обнове Саборног храма, Владичанског двора, манастира, храмова и осталих приоритативних циљева Епископије Пакрачко-славонске, нарочито истакавши обнову манастира Јасеновац и Ораховица доласком монаштва и васпостављањем монашког живота. Такође, констатовано је да ће ова година за нашу Епископију остати историјски запамћена по посјети Његове Свесветости Патријарха Константинопољског и цијеле Васељене г. Вартоломеја, који је поводом празника Светих Новомученика Јасеновачких, 10. септембра ове године походио Јасеновац – наше Ново Косово, гдје је са Његовом Светошћу Патријархом Српским г. Иринејем и великим бројем отачаствених Архијереја наше и сестринских Цркава са свештенством, монаштвом и вјерним народом служио свету Литургију, а затим посјетио и Пакрац – престони град наше Епископије и присуствовао освештању обновљеног дијела Владичанског двора.

Након излагања приоритета и планова за предстојећу годину и даљу обнову, оци и старјешине манастира су реферисали стања, реализације и планове у повјереним парохијама, Црквеним општинама и манастирским управама. Изложене су потешкоће у државно-административном и пастирско-мисионарском раду, предложена су рјешења истих и усвојени су интерни предлози црквено-административног функционисања.