Бадњидан у Епископији Славонској

27Навечерје Рождества Христовог – Бадњидан молитвено је прослављено у петак 6. јануара у свим парохијама Наше Епископије.

Након свете Литургије коју су пречасни оци са гостима и вјерним народом служили у својим парохијским храмовима, током цијелог празничног дана вршени су и обреди освештања и налагања Бадњака приликом којих је вјерницима прочитана и Божићна посланица Патријарха Српског г. Иринеја.

Са вјерним народом, сестринством манастира Јасеновац, и уз саслужење јереја Огњена Тенџерића и ђакона Ђорђа Остојића, у параклису Преображења Господњег у Медарима празничну Литургију служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован. Дијелећи са вјерницима радост овог празника, владика Јован је након свете Литургије посјетио неколико наших парохија и то: у 16 часова храм Светих Отаца Првог Васељенског сабора у Дарувару, у 18 часова Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу, у 19 часова храм Свете Тројице у Новој Градишци, и у 20 часова црквиште – мјесто гдје су подигнути темељи за нови храм Светог великомученика Георгија у Славонском Броду. У свим овим парохијама Преосвештени владика је извршио обред освештања и налагања Бадњака, након чега је пригодном бесједом честитајући празник Рождества Христовог – Божић, вјернима прочитао и Божићну посланицу Патријарха српског.

Бадњидан је такође молитвено прослављен и у парохији Кућаначкој. Са вјерним народом ове парохије код обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима – родном мјесту Светог Павла Патријарха српског, обред освештања и полагања Бадњака извршио је протојереј Драган Гаћеша парох Слатински.