Владика Јован посјетио Слатински Дреновац и Ораховицу

У склопу редовних консултација и надзора радова на обнови светиња Епископије пакрачко-славонске, Преосвештени владика г. Јован обишао је у сриједу 11. новембра радове на обнови Храма Светог великомученика Георгија у Слатинском Дреновцу.

С обзиром на то да је овај храм и споменик културе Републике Хрватске, владика се том приликом састао са господином Жарком Шпаничеком, прочелником Конзерваторског одјела у Пожеги, и са архитектом г. Зораном Фумићем, главним надзорним органом свих радова на обнови светиња наше Епархије који су под заштитом надлежног министарства. Током састанка прецизирани су даљи планови обнове предвиђени за ову годину, а договорене су и смјернице које предстоје наставку радова у идућој години.

Овај храм подигнут је 1719. године и био је метох манастира Ораховица. У звонику храма налазиле су се две монашке келије за братство које се бринуло о храму и надлежној парохији. Од самог оснивања, са сјеверне стране налазио се манастирски конак са економским зградама који је заједно са храмом демолиран током Другог свјетског рата. Након тога, временом су и остаци тих зграда уништени, а храм је оспособљен за богослужбену употребу и о истом је бринуло братство манастира Ораховица. Почетком рата 1991. године, црква је дјелимично оштећена, а њена обнова започета је 2000. године и траје до данас. У љето 2015. године, непознати починиоци отуђили су и звоно са овог храма.

Преосвештени владика је тог дана посјетио и црквиште гдје се до Другог свјетског рата налазио Храм Рођења Пресвете Богородице у граду Ораховици. Први храм на овом мјесту подигнут је 1758–62. године, а обновљен је 1887. године. Иконостас који је красио ову светињу израђен је 1775. године. Црква је срушена на Божић 1942. године, а иконостас је однијет у Загреб прије рушења и враћен је у Пакрац тек 1985. године.

Послије Другог свјетског рата у парохијском дому уређена је капела у којој су вршена богослужења. И ова светиња је минирана 1991/92. године изван ратних дејстава. На мјесту гдје је некада био храм, седамдесетих година подигнут је звоник са кога је отуђено звоно, а остале црквеноумјетничке драгоцјености су такође уништене деведесетих година. У дворишту гдје је некада био Храм Рођења Пресвете Богородице данас се налази само бетонски крст и остаци дотрајалог звоника.