Литургија у Јасеновцу и посјета апостолског нунција Епископији

16Празник Свете великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина молитвено су прослављени у свештеној обитељи Јасеновачкој. Том приликом свету Литургију служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Антонића, пароха Окучанског.

Преосвештени владика обишао је овогодишње изведене радове на уређењу манастирског конака и благословио учеснике радне акције на уређењу откупљеног имања у Јасеновцу.

Истога дана владика Јован примио је у Пакрацу и апостолског нунција у Хрватској Његову екселенцију надбискупа Алесандра Дерика. Владика Јован упознао је уваженог госта са процесом обнове светиња Епископије Пакрачко-славонске, нарочито Саборног храма Свете Тројице и Владичанског двора у Пакрацу, те изложио планове за предстојећу будућност, нарочито везане за дјеловање на пољу културе, односно обнову библиотеке Епископије Пакрачко-славонске.

Владика Јован и високи гост размијенили су мишљења о стању хришћанства данас, напосе у Европи, као и о збивањима које потресају нашу заједничку стварност.

Нунције Дерико захвалио се домаћину на гостопримству и садржајном упознавању са Епископијом Пакрачко-славонском те изразио жељу за што бољом сарадњом и успјехом у даљој обнови Епископије. Затим је продужио к Пожеги на сусрет с преузвишеним бискупом пожешким Антуном Шкворчевићем.