Централна Светосавска академија у Славонском Броду

8Овогодишње обиљежавање Светосавских дана у Епископији Пакрачко-славонској завршено је у суботу 28. јануара централном Светосавском академијом у Славонском Броду.

У препуној сали Радничког дома, у присуству вјерника из скоро свих крајева наше Епископије и гостију, након ријечи добродошлице и захвалности надлежног пароха оца Ратка Гатаревића, пастирском бесједом о животу и дјелима Светог Саве, о његовим заслугама за добијену аутокефалност наше Помјесне Српске Цркве чији осмовјековни јубилеј ускоро прослављамо, окупљенима се обратио Преосвештени владика г. Јован.

Након владикиних ријечи, о националном идентитету Јеврејског и Српског народа и његовању народне самосвијести, овом приликом говорио је и гост из Израела – историчар и дипломата г. Шмуел Евиатар.

Кроз пјесму, културно-умјетнички програм и фолклорне игре окупљенима су се представили ученици Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца, народни пјевач Светлана Спајић из Београда, КУД „Лијешће“ из Лијешћа код Брода у Републици Српској и КУД „Ловор“ из Трњана.

За све учеснике, вијерни народ и госте, по свршетку ове свечаности уприличено је и народно дружење.