Eparhijska kancelarija:
Kneza Branimira 2, p.p. 20, 34550 Pakrac, Hrvatska
Tel/faks +385 34 411 638

e-mail: slavonskaeparhija@yahoo.com


Sveci

Praznik Rođenja Presvete Bogorodice u Gaćištu

 

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice Njegovo Preosveštenstvo Episkop slavonski G. Sava služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u istoimenom hramu u Gaćištu. Preosvećenom Episkopu Savi sasluživali su protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, paroh pakrački, protonamjesnik Aleksandar Bjelić, paroh požeški, protonamjesnik Dragan Gaćeša, paroh slatinski, jerej Jovica Gačić, nadležan paroh i protođakon Milan Tomašević.  Po čitanju Svetog Jevanđelja vjernima se obratio otac Đorđe govoreći o značaju praznika i današnjoj situaciji u kojoj se vjerni nalaze.U toku Svete Liturgije Episkop Sava proizveo je protonamjesnika Aleksandra Bjelića u čin protojereja, uputivši mu pouku o važnosti službe u crkvi, predanosti Božijoj volji i neprestanom trudu i radu na njivi Gospodnjoj. Po zaamvonoj molitvi Episkop Sava presjekao je slavski kolač i osveštao koljivo koje je pripremila ovogodišnja domaćica, sestra Mira iz Suhopolja.
Ocu Aleksandru upućujemo iskrene čestitke povodom ove velike časti koja mu je ukazana, a svima nama neka Presvete Bogorodica bude na pomoći.

 

 

+vrh stranice+

 

MOLITVENO SJEĆANJE NA SVETE NOVOMUČENIKE JASENOVAČKE

 

Naša Sveta Crkva se 13. septembra svake godine molitveno sjeća i proslavlja uspomenu na postradale i pred Gospodom prosvetljene Svete Novomučenike Jasenovačke. U Manastiru Jasenovcu toržestveno je  proslavljen njihov spomen u obnovljenom manastirskom hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja. Neizmjernu radost uveličali su i upotpunili i naši dragi gosti, pravoslavna braća i sestre najvećim dijelom iz Republike Srbije i Republike Srpske.
Praznik Svetih Novomučenika Jasenovačkih  u svima nama budi posebne osjećaje jer Jasenovac jeste drugo Kosovo, srpski Jerusalim koji ne smijemo zaboraviti, kao što je danas  u velikoj mjeri učinjeno. Duhovna tuga i radost međusobno se prožimaju o ovom velikom prazniku jer tu se sjećamo stradalih predaka koji su na okrutne načine izgubili svoje ovozemaljske živote, ali se radujemo što su oni naši molitvenici pred Gospodom koji se mole za spasenje našega roda.
Sa nama su bili i članovi Udruženja Logoraša iz Banja Luke kao i grupa vjernika koji su došli u organizaciji Svetosavske Omladinske Zajednice iz Banja Luke, kao što to svake godine čine.
Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je naš domaćin  Njegovo  Preosveštenstvo Episkop slavonski Sava uz sasluženje Episkopa bregalničkog i mjestobljustitelja bitoljskog Marka iz sestrinske i mnogo stradalne Arhiepiskopije ohridske, i koordinatora Odbora za Jasenovac Preosvećenog Episkopa lipljanskog Jovana, vikara Patrijarha srpskog, uz sasluženje velikog broja sveštenika i monaha. Osobitu radost i čast ukazali su nam i Visokoprepodobni arhimandrit Dositej, iguman Manastira Grgeteg, uz pratnju nekoliko sestara njihove svete obitelji koje su liturgijsko slavlje uljepšali svojim umilnim glasovima, arhimandrit Stefan, iguman Manastira Velika Remeta, i iguman Vasilije iz Manastira Klisina.
Po čitanju Svetog Jevanđelja vjernima se nadahnuto obratio Preosvećeni Vladika Jovan govoreći o prazniku i značaju Svetih Novomučenika za cijeli srpski narod. Po pričešću vjernih, besjedom se obratio i Preosvećeni Vladika Marko, koji nam je govorio o trenutnom današnjem mučeništu, u ovom našem vremenu civilizacije i ljudskih prava, govoreći o progonu Pravoslavnih vjernika i njihovog duhovnog pastira u sestrinskoj nam Makedoniji, prije svega Arhiepiskopa Jovana.
Po zaamvonoj molitvi odslužen je pomen svim nevino postradalim žrtvama od Kosova pa do danas, nakon čega je uslijedilo osvećenje žita i rezanje slavskog kolača u čast Svetih Novomučenika Jasenovačkih.
Pod svodom hrama, a u prisustvu do sada najvećeg broja vjernika od osvećenja hrama 1984. godine uznosili smo molitve sa radošću u našim srcima i dušama.  
Kao što to i ranohrišćanski običaji potvrđuju, po otpustu Svete liturgije svi vjerni su pristupili trpezi ljubavi koju je organizovao Manastir.
Među mnogobrojnim gostima, osobito nas je svojim prisustvom počastvovao i direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama  i vjerskim zajednicama pri Vladi Republike Srbije, Dr Mileta Radojević, koji se sa svojim saradnicima neumorno zalaže oko pomaganja i obnove hramova Srpske pravoslavne Crkve, a koji se obratio narodu sa nekoliko riječi i Episkopu Savi poklonio prelijepu ikonu Svetoga Save. Posebnu blagodarnost izražavamo i bratu Zoranu Vučiću iz Beograda, koji već nekoliko godina organizuje poklonička putovanja našem Svetom Manastiru Jasenovac, a koji je bio i ove godine domaćin Slave i Praznika i ovom prilikom manastirskoj crkvi poklonio vrijedan ručni krst za presto.
Bogu hvala, Jasenovcu se svake godine o prazniku Svetih Novomučenika pokloni sve veći broj vjernika, i Njihovim molitvama neka Gospod podari snage našem rodu  da se i svi mi duhovno preobrazimo, progledamo našim duhovnim očima, shvatimo značaj Jasenovca i očuvamo spomen i molitveno sjećanje na Njih!

 

Iz kancelarije Eparhije slavonske

 

 

+vrh stranice+

 

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice

 

Uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, Preosvećeni Episkop Sava prisustvovao je večernjem bogosluženju u Bodegraju i osveštao slavski kolač i žito. Večernje bogosluženje služio je protojerej-stavrofor Dragan Antonić, nadležan paroh, protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, paroh pakrački i protođakon Milan Tomašević.
Poslije bogosluženja prešli smo u mjesni dom gdje je uslijedila zajednička trpeza.
Na sam dan praznika Epoiskop Sava služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Borovi, uz sasluženje protojereja-stavrofora Đorđa Teodorovića, protojereja-stavrofora Jovana Šaulića, protosinđela Damaskina, protonamjesnika Dragana Gaćeše, jereja Jovice Gačića, nadležnog paroha i protođakona Milana Tomaševića u prisustvu četrdesetak vjernika.
Po zaamvonoj molitvi pročitana je molitva za zdravlje i osveštano je žito i presječen slavski kolač.

 

 

+vrh stranice+

 

Proslava praznika Preobraženja Gospodnjeg

 

Uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg okupili smo se u Manastiru Prenosa moštiju Svetoga oca Nikolaja Orahovica. Večernje bogosluženje služio je protonamjesnik Dragan Gaćeša, paroh slatinski, uz sasluženje protojereja-stavrofora Đorđa Teodorovića, paroha pakračkog i protođakona Milana Tomaševića. Njegovo Preosveštenstvo Episkop slavonski G. Sava osvetio je slavsko žito i presjekao slavski kolač i blagoslovio grožđe. Vjernima  se po blagoslovu Episkopa obratio o. Đorđe, čestitajući praznik i govoreći o velikoj svetinji u kojoj se nalazimo. Po bogosluženju narod se okupio ispred manastira  i vrijeme  provodio u druženju.  Na sam dan praznik Episkop Sava služio je Svetu arhijerejsku  Liturgiju u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice Pakra uz sasluženje protojereja-stavrofora Đorđa Teodorovića, paroha pakračkog, protojereja-stavrofora Luke Bosanca, paroha daruvarskog, protosinđela Damaskina Đurića, protonamjesnika Aleksandra Bjelića, paroha požeškog i protođakona Milana Tomaševića. Ostalo sveštenstvo Eparhije bogoslužilo je  u Manastiru Orahovica.

 

 

+vrh stranice+


 • Važna obavijest!

  Novi broj žiro računa za priloge za obnovu crkve svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima

  kunski:
  2340009-1510459453
  devizni:
  HR40 2340 0091 5104 5945 3

  PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
  10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia


  SWIFT  CODE: PBZGHR2X

Srpska Pravoslavna Crkva


Episkop

NJEGOVO PREOSVEŠTENSTVO EPISKOP SLAVONSKI GOSPODIN SAVA (JURIĆ)

Kalendar

Apel za pomoć

U obnovi crkve svetih apostola Petra i Pavla i razvoju rodnog imanja blaženopočivšeg patrijarha Pavla u Kućanicima

PATRIJARH PAVLE (1914-2009)

MIR VAM I RADOST OD GOSPODA,

 POSLEDNJIH MJESECI CRKVA NAŠA PRAVOSLAVNA SUOČENA JE SA RADOSNOM TUGOM NAKON UPOKOJENJA U GOSPODU BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG PAVLA I OVAJ ISTI OSJEĆAJ OBUZIMA SVE ISKRENE VIJERNIKE NAŠE CRKVE.

     NOVOPRESTAVLJENI U GOSPODU PATRIJARH PAVLE JE ROĐEN U SLAVONSKOM SELU KUĆANCI GDJE SU PRAVOSLAVNI SRBI RANO PO DOSELJAVANJU IMALI SVOJU CRKVU, NAJPRIJE DRVENU, POSVEĆENU SVETOM VELIKOMUČENIKU GEORGIJU KOJA JE OSVEĆENA 1748. GODINE, A ZATIM ZIDANU, PODIGNUTU 1828. GODINE I POSVEĆENU SVETIM APOSTOLIMA PETRU I PAVLU. U OVOJ CRKVI NAŠ PATRIJARH JE KRŠTEN.

NAŽALOST, 1991. GODINE ISTA OVA CRKVA JE MINIRANJEM POTPUNO UNIŠTENA.

     SA MOLITVOM I ISKRENOM ŽELJOM OČUVANJA USPOMENE NA NAŠEG VOLJENOG PATRIJARHA, DODIJELILI SMO NAŠ BLAGOSLOV ZA OBNOVU CRKVE SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA , A ISTO TAKO, OTKUPILI SMO  RODNO IMANJE NAŠEG PATRIJARHA, KOJE SMO KUPOVINOM SUSJEDNE PARCELE ZNATNO PROŠIRILI TE SU SADA OBE U VLASNIŠTVU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE EPARHIJE SLAVONSKE. U CILJU IZGRADNJE I RAZVOJA RODNOG IMANJA PATRIJARHA PAVLA, U PLANU NAM JE OSNIVANJE BUDUĆEG MANASTIRA, UZ KOJI BI USTANOVILI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE, A PREKO GODINE I KAMPOVE ZA SUSRETE PRAVOSLAVNE DJECE I OMLADINE.

     SVE OVO UMNOGOME ZAVISI OD PRILIVA MATERIJALNIH SREDSTAVA KOJIMA ĆEMO RASPOLAGATI. TU SE UZ BOŽIJU POMOĆ, JEDINO UZDAMO U OSJEĆANJA I LJUBAV KOJU NAŠ VIJERNI NAROD IMA PREMA SVOM UPOKOJENOM PATRIJARHU.

     UVJERENI SMO DA JE VELIKI BROJ NAŠIH VIJERNIKA ŠIROM VASELJENE ZAINTERESOVAN DA SE SVOJIM PRILOGOM UGRADI U OČUVANJE USPOMENE NA NAŠEG PATRIJARHA. IZ OVOG RAZLOGA SMO OTVORILI RAČUNE NA KOJE JE MOGUĆE UPLATITI SVOJ PRILOG SA NAZNAKOM ZA KOJU JE NAMJENU.

 BROJ ŽIRO-RAČUNA ZA OBNOVU

CRKVE SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA

KUNSKI: 2340009-1510459453

devizni: HR40 2340 0091 5104 5945 3
            PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D.
           10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia
           SWIFT  CODE: PBZGHR2X

 BROJ ŽIRO-RAČUNA FONDA ZA RAZVOJ RODNOG IMANJA BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA PAVLA U KUĆANCIMA

KUNSKI: 2340009-1110411338
DEVIZNI: HR42 2340 0091 1104 1133 8
PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. 10000 ZAGREB, HRVATSKA

SWIFT CODE: PBZGHR2X

ZA DINARSKE UPLATE IZ SRBIJE
PBB-PRIVREDNA BANKA BEOGRAD AD
TEKUĆI BROJ:255-6237-79